Η Βρετανία αποκλείει την παραμονή σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια κρίσιμη εβδομάδα στις συνομιλίες του Brexit, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, απέκλεισε την παραμονή της χώρας σε οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
Η έκταση της όποιας βρετανικής συμμετοχής στη μετά-Brexit εποχή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ – η οποία δεσμεύει τα μέλη σε ένα εμπορικό μπλοκ με κοινούς εξωτερικούς δασμούς – έχει αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα διαμάχης εντός της διχασμένης κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, σύμφωνα με το Reuters.
Η ιδιότητα μέλους στην, ή σε μία, τελωνειακή ένωση μετά το Brexit θα εμπόδιζε το Λονδίνο να επιτύχει στο μέλλον εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ.
«Το βασικό σημείο, όπως έχει πολλές φορές η πρωθυπουργός, είναι ότι πρέπει να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να μπορούμε να επιτύχουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους.
«Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση και δεν είναι κυβερνητική πολιτική το να είμαστε μέλη «της» τελωνειακής ένωσης ή «μιας» τελωνειακής ένωσης».
Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίσημη διαπραγματευτική στάση έχει παρουσιαστεί σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, το οποίο δίνει: «δύο πιθανές επιλογές και αυτές είναι: μια ιδιαίτερως εξορθολογισμένη τελωνειακή διευθέτηση και μια νέα τελωνειακή εταιρική σχέση με την ΕΕ».
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να εξετάζει και τις δύο επιλογές και δεν έχει καθοριστεί προθεσμία για μια απόφαση σχετικά με ποια από τις δύο επιλογές θα επιδιώξει.
Μια τελωνειακή ένωση σημαίνει ότι τα μέλη της επιβάλλουν τους ίδιους δασμούς στα εμπορεύματα που εισάγονται στο έδαφός τους από άλλες χώρες και δεν επιβάλλουν δασμούς στα εμπορεύματα που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη. Περιορίζει επίσης τους ελέγχους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα σύνορα μεταξύ των μελών.
Εάν η Βρετανία δεν διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, οι εξαγωγές της θα υπόκεινται στους δασμούς της ΕΕ για τα μη μέλη, οι οποίοι είναι κατά μέσο όρο 5% για όλα τα προϊόντα, περιλαμβανομένου 10% για τα αυτοκίνητα και πάνω από 200% για ορισμένα είδη πουλερικών.
Πηγή: Reuters, newsbeast.gr