Ημερίδα του Poseidon Med II για τους αέριους ρύπους στα λιμάνια

Μέθοδοι μέτρησης των αέριων ρύπων στους λιμένες και η χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) ως ναυτιλιακό καύσιμο ήταν το αντικείμενο συζήτησης της ημερίδας που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II νωρίτερα σήμερα , στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Εκπρόσωποι Λιμενικών Αρχών, στελέχη της ναυτιλίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους επικείμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που αποσκοπούν στη βελτίωση της ατμόσφαιρας στα λιμάνια, να σχολιάσουν τα πορίσματα των μελετών του Poseidon Med II που αφορούν μετρήσεις ρύπων στο λιμάνι του Πειραιά και της Πάτρας καθώς και να αναδείξουν το οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ΥΦΑ ως καύσιμο για τα πλοία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, μεταξύ άλλων τόνισε πως η ενεργειακή μετάβαση σε μορφές καθαρής ενέργειας αποτελεί μία αναγκαιότητα, η οποία παράλληλα δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Αφενός η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μία αναγκαιότητα που απορρέει από την αναγνώριση του φαινομένου κλιματικής αλλαγής και αντίστοιχα τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, που απορρεέουν από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη συμφωνία των Παρισίων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αφετέρου η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας συνιστά μία σημαντική ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού σχεδιασμού και την ταυτόχρονη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, στον ενεργειακό τομέα.
Ο κ. Χατζηπέρος χαιρέτησε την εκδήλωση, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ανέφερε ότι είναι καιρός, αντί να συνομιλούμε μόνο, να συνεργαζόμαστε προκειμένου να υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και ο Ν.439/20.11.2016 ο οποίος προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τα εναλλακτικά καύσιμα. Κλείνοντας, πρότεινε την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, οι οποίες θα αποτελέσουν αναπτυξιακό εργαλείο για την Πατρίδα μας καθώς και τη συνεργασία της πολιτείας με το χώρο της ναυτιλίας ώστε να βρεθούν οι λύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες των οποίων η αύξηση στηρίζει σταθερές θέσεις εργασίας, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής του πολίτη.