Ζητήματα της κρουαζιέρας επι τάπητος σε συνάντηση CLIA- Χ. Θεοχάρη

Τον Υπουργό Τουρισμό κ. Χάρη Θεοχάρη συνάντησε στη Σαντορίνη η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στην Ανατολική Μεσόγειο κα. Μαρία Δεληγιάννη. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού στο νησί, συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Αντώνης Σιγάλας, οι τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας.

Τα θέματα κρουαζιέρας που αναφέρθηκαν ήταν ποικίλα, όπως η ανάγκη για ένα λειτουργικό σύστημα αφίξεων-αναχωρήσεων κρουαζιεροπλοίων, το οποίο όμως είναι απαραίτητο να συντονιστεί με τις αφίξεις ακτοπλοΐας και ημεροπλοίων, η ανάγκη υποδομών τόσο στο παλιό λιμάνι των Φηρών όσο και στον Αθηνιό, η κατασκευή ενός νέου λιμανιού, η ανάγκη διασποράς των επιβατών κρουαζιέρας προκειμένου να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση των ταξιδιωτών αλλά και να μπορούν να απολαύσουν μία άλλη όψη της Σαντορίνης.

Η CLIA τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της Σαντορίνης για τον κλάδο της κρουαζιέρας όντας ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός κρουαζιέρας της χώρας. Εστίασε στην ανάγκη δράσεων για να διασφαλιστεί η μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού φροντίζοντας για την αρμονική συνύπαρξη των ταξιδιωτών και της τοπικής κοινωνίας. Η CLIA, που εκπροσωπεί το 95% του παγκόσμιας επιβατικής χωρητικότητας κρουαζιεροπλοίων, μετέφερε στον Υπουργό το μήνυμα συνεργασίας των εταιρειών κρουαζιέρας για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού.

Ο Υπουργός Τουρισμού ολοκλήρωσε τονίζοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης να εξετάσει πιθανές λύσεις και ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Ακολούθησε επίσκεψη πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff Herz της TUI Cruises, όπου ο Υπουργός και ο Δήμαρχος Σαντορίνης βίωσαν την εμπειρία των επισκεπτών κρουαζιέρας. Στο πλοίο συνομίλησαν με τον Καπετάνιο και το υπόλοιπο πλήρωμα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η σημασία μέτρησης της ικανοποίησης των επισκεπτών καθώς και η καλύτερη κατανόηση τους για την τοπική κουλτούρα. Επίσης συζητήθηκαν η μεταφορά των επισκεπτών με υπερσύγχρονες λάντζες «tender boats» καθώς και οι προτιμήσεις των επισκεπτών για τις εκδρομές που προσφέρονται από την εταιρεία στο νησί.