Εργασιακή ειρήνη στην PCT SA μέχρι την πρωτομαγιά;

Μέχρι την πρωτομαγιά, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη για την ημέρα 24ωρη απεργία, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη στις προβλήτες της PCT SA. καθώς η DPort Services ανακοίνωσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την πρωτομαγιά.

Στο μεταξύ σε πλήρη λειτουργία είναι από νωρίς το πρωί οι προβλήτες της PCT SA στο λιμάνι του Πειραιά καθώς δεν πραγματοποιήθηκε η νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ η οποία είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Στις εγκαταστάσεις της PCT SA οι ρυθμοί είναι αυξημένοι καθώς γίνεται προσπάθεια να διακινηθούν γρηγορότερα τα φορτία που είχαν «παγιδευτεί» το προηγούμενο διήμερο λόγω της κινητοποίησης. Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης από του βήματος της Βουλής είχε διαμηνύσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με ανοικτό το λιμάνι. Κύκλοι των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημείωναν με νόημα ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν επιδέχεται σε αυτή την χρονική συγκυρία άλλων «κλυδωνισμών» δεδομένου ότι τόσο η μεταποίηση όσο και ο εμπορικός κόσμος «παλεύουν» σε μία περίοδο κρίσης να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα εξέφρασαν την ελπίδα από τούδε και στο εξής να «πρυτανεύσει η λογική» καθώς το λιμάνι χρειάζεται «όλες του τις δυνάμεις» για να ξαναβρεί τους ρυθμούς του ώστε να επανέλθει ο Πειραιάς σε «θετικό πρόσημο» όσον αφορά στην κίνηση φορτίων. Να σημειωθεί ότι σοβαρή πτώση με -13% κατέγραψε στην κίνηση η PCT SA το Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της COSCO Shipping Ports. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι η μείωση είναι στο -4% και συνολικά για το πρώτο τρίμηνο η μείωση είναι της τάξης του -4,1%.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της DPort Services που διαχειρίζεται τους προβλήτες για λογαριασμό της Cosco, μετά τυην πρωτομαγιά ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η DPort στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι «ακολουθεί ο χρονικός προγραμματισμός για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ημερομηνία έναρξης 1/6/2022 και διάρκεια 3 ετών. Αναμένουμε από όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων να δεσμευτούν στο παρακάτω χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την καταβολή των χρημάτων από τις αυξήσεις που θα ισχύσουν από 1/1/2022:

-Τετάρτη 4/5 : Ολοκλήρωση του κύκλου διαπραγματεύσεων με όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων

-Παρασκευή 6/5 : Αποστολή του τελικού κειμένου της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις εταιρείες σε όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για το οποίο θα έχετε νεότερη ενημέρωση

-10 Μέρες μετά την Υπογραφή της Νέας ΣΣΕ : Ολοκλήρωση του επανα-υπολογισμού των μισθοδοσιών από Ιανουάριο μέχρι και Απρίλιο (συμπ. Δώρου Πάσχα) με τους νέους μισθούς και καταβολή των επιπρόσθετων χρημάτων σε όλους».