Επιπρόσθετοι φόβοι για την εφοδιαστική

Το «αδιέξοδο» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν απειλεί με διαταραχή του εμπορίου καθώς ξεκινούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι πυραυλικές δοκιμές της Κίνας.

Η κυκλοφορία σε βασικά λιμάνια της Ταϊβάν θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς το στενό της Ταϊβάν αντιπροσωπεύει μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο.

Οι εμπορικές οδοί προς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή διέρχονται από το στενό. Μόλις φέτος, το 88% των μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διέσχισαν τα ύδατα του σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue, περίπου 256 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια και bulkers συγκεντρώνονται στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν, ενώ άλλα 60 εκτιμάται ότι θα φτάσουν πριν από την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις 7 Αυγούστου.

Η είδηση έρχεται καθώς η συμφόρηση των λιμένων παγκοσμίως συνεχίζει να επιδεινώνεται από ένα επικίνδυνο μείγμα ελλείψεων εργατικού δυναμικού μέσω απεργιών και εσωτερικής ικανότητας εφοδιαστικής.