«Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ινδονησιακής Ακτοφυλακής στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

Τριήμερη επίσκεψη στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποίησε κατά το χρονικό διάστημα 18-20 Απριλίου 2018, πολυμελής αντιπροσωπεία της Ινδονησιακής Ακτοφυλακής με επικεφαλής τον Αρχηγό της Αντιναύαρχο Ari Soedewo. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η παροχή εκπαίδευσης στα στελέχη της Ινδονησιακής Ακτοφυλακής και η θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο Σωμάτων.
O Αρχηγός της Ινδονησιακής Ακτοφυλακής συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ινδονησίας κ. Ferry Adamhar και επιτελικά στελέχη της Ινδονησιακής Ακτοφυλακής. Tο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Α΄ Υπαρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, o Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Ντούνης, o Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Υποναύαρχος Λ.Σ. Χαράλαμπος Αϊβαλιώτης, ο Διευθυντής Δ’ Κλάδου Υποναύαρχος Αναστάσιος Βαρελάς, καθώς και επιτελικά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση των Αρχηγών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ινδονησιακής Ακτοφυλακής, στη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δύο Σώματα στην επιτήρηση εκτεταμένων θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας τους, δεδομένου του πολυνησιακού χαρακτήρα των δύο χωρών. Η Ινδονησιακή αντιπροσωπεία ενημερώθηκε μέσω εκτενών παρουσιάσεων από επιτελικά στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μεταξύ άλλων, για τα ζητήματα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, τη δομή και τον υφιστάμενο επιτελικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και σε θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωση ενώ, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ινδονησιακής Ακτοφυλακής, ακολούθησε πλους με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «ΓΑΥΔΟΣ».
Την Παρασκευή 20.04.2018, τελευταία ημέρα της επίσκεψης της Ινδονησιακής αντιπροσωπείας, οι Αρχηγοί των δύο Ακτοφυλακών υπέγραψαν κοινή Δήλωση Προθέσεων με σκοπό την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας των δύο Σωμάτων. Το κείμενο της εν λόγω Δήλωσης διαμορφώνει το πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών με την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης και νηοψιών, καταπολέμησης της παράνομης αλιείας και της έρευνας και διάσωσης, συλλογής πληροφοριών για την επιβολή του νόμου στη θάλασσα, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών επί οργανωτικών θεμάτων και πολιτικών ακτοφυλακής.