Επίθεμα μπορεί μελλοντικά να αντικαταστήσει την «κλασική» εξέταση αίματος

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington και του Saint Louis ανέπτυξαν ένα επίθεμα μικροβελόνων το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα και να ανιχνεύσει βιοδείκτες βάζοντας τέλος στην κλασσική αιμοληψία.

Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Biomedical Engineering», η τεχνολογία αυτή που έχει χαμηλό κόστος και είναι πολύ εύχρηστη, μπορεί να καταργήσει την ανάγκη για επίσκεψη σε μικροβιολογικό εργαστήριο ή νοσοκομείο προκειμένου να γίνει αιμοληψία. Και αυτό διότι ο ασθενής μπορεί να εφαρμόζει το επίθεμα ακόμη και στο σπίτι του. Το επίθεμα των μικροβελόνων εμφανίζει ένα επιπλέον άκρως σημαντικό πλεονέκτημα: είναι ανώδυνο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου της Washington Srikanth Singamaneni. Σύμφωνα με τον καθηγητή ο εντοπισμός κάποιου βιοδείκτη με χρήση του επιθέματος αποτελεί διαδικασία παρόμοια με την αιμοληψίακαι αντί να χρησιμοποιείται κάποιο διάλυμα προκειμένου να εντοπιστεί ο βιοδείκτης και να μετρηθούν τα επίπεδά του στο αίμα, οι μικροβελόνες του επιθέματος τον «συλλαμβάνουν» στο υγρό που περιβάλλει τα κύτταρά μας στο δέρμα (πρόκειται για το αποκαλούμενο διάμεσο υγρό – ISF). Μόλις ο εκάστοτε βιοδείκτης «συλληφθεί», ανιχνεύεται με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιείται και στην κλασική εξέταση αίματος – με χρήση φθορισμού μέσω του οποίου γίνεται μέτρηση των επιπέδων του.
Η νέα αυτή μέθοδο θα καταστήσει απλούστερη πολλές διαδικασίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά και στην ανίχνευση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου ο ασθενής θα κερδίζει χρόνο, αλλά και σε άτομα με χρόνιες νόσους που απαιτούν τακτική παρακολούθηση, μπορεί το επίθεμα μικροβελόνων μπορεί να καταργήσει την ανάγκη για μεταφορά στο νοσοκομείο.
Απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη, όμως η έρευνα ανοίγει ώστε να συμβάλουν σε αυτή και επιστήμονες από διαφορετικά πεδία της Ιατρικής. Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια πλατφόρμα στην οποία παρουσιάζεται η τεχνολογία και ο κάθε συνάδελφός τους, όπου και αν βρίσκεται ανά τον κόσμο, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να μελετήσει τον βιοδείκτη που επιθυμεί.