«Εκκίνηση» για την κατασκευή αραβικού-κορεάτικου ναυπηγείου

Ξεκίνησε στην Σαουδική Αραβία η κατασκευή ενός νέου υπερ-ναυπηγείου με την συμμετοχή της Hyundai που θα επικεντρώνεται στους τομείς των δεξαμενόπλοιων και πλοίων υποστήριξης πλατφορμών άντλησης πετρελαιοειδών. Το Projekt IMI (International Maritime Industries) που θα στοιχίσει περίπου 5,3 δις. $ είναι ένα διεθνές joint venture, με το οποίο η Σαουδική Αραβία θέλει να βελτιώσει την θέση της στην ναυτιλία. Στην IMI συμμετέχουν η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Bahri, η εταιρεία ναυπηγείων της Νότιας Κορέας Hyundai Heavy Industries και η εταιρεία Lamprell από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήδη τον περασμένο χρόνο το κρατικό Fund της Σαουδικής Αραβίας Industrial Development Fund (SIDF) χρηματοδότησε το projekt με 1 δισ. $.

Σε μία δήλωση της Lamprell κατά την έναρξη του έργου γίνεται λόγος για μία έκταση

12 εκατ. m², η κατασκευή 4 offshore-πλατφορμών κατ’ έτος και 40 πλοίων, που συμπεριλαμβάνουν 3 πλοία της τάξης VLCC και 260 προϊόντων ναυτιλιακών παροχών.

Οι πρώτες εργασίες των εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν στο Ras Al-Khair στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας ήδη ξεκίνησαν.