ΑΑΔΕ: Στα αζήτητα 1.910 κατασχεμένα σκάφη

Στα αζήτητα παραμένουν εκατοντάδες σκάφη που έχουν κατασχεθεί από τις τελωνειακές και λιμενικές αρχές για περιπτώσεις λαθρεμπορίας, ναρκωτικών ουσιών, όπλων και εκρηκτικών ή μεταφοράς λαθρομεταναστών, αφού δεν εμφανίζονται αγοραστές στις δημοπρασίες που διενεργεί για αυτά το Δημόσιο. Αποτελέσμα αυτού όπως διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι τα περισσότερα εξ αυτών να καταστρέφονται.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στις τελευταίες 11 δημοπρασίες πλωτών έχει εκδηλωθεί αρνητικό ενδιαφέρον, καθώς από τα 2.162 δημοπρατηθέντα σκάφη πουλήθηκαν μόλις 252, δηλαδή 1.910 σκάφη παραμένουν αδιάθετα.
Σύμφωνα με την Αρχή όταν κατάσχονται πλωτά μέσα ως αντικείμενα λαθρεμπορίας ή ως μεταφορικά μέσα αντικειμένων λαθρεμπορίας, ναρκωτικών ουσιών, όπλων και εκρηκτικών ή μεταφοράς λαθρομεταναστών η κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή τα φυλάσσει και αν είναι η κατάσχουσα αρχή τότε διαβιβάζει αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού της ΑΑΔΕ, η οποία έχει τη διαχείριση αυτών των πλωτών μέσων και η οποία προβαίνει στην εκποίησή τους, μετά την παρέλευση των νομίμων προθεσμιών.
Τα πλωτά μέσα παραμένουν στη φύλαξη του Λιμενικού μέχρις ότου παραδοθούν στον πλειοδότη αγοραστή ή έως ότου δοθεί η εντολή καταστροφής τους, εφόσον δεν προκύψει ενδιαφέρον.
Εάν τα σκάφη δημοπρατηθούν τρεις φορές με την ίδια τιμή και δεν πωληθούν τότε η Λιμενική αρχή φύλαξης μετά από σχετική βεβαίωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού της ΑΑΔΕ προβαίνει σε πρόταση καταστροφής των, προς το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Επειδή το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής των σκαφών στους προβλεπόμενους χώρους φύλαξης δημιουργεί τεράστια προβλήματα, η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού έχει εδώ και ενάμιση χρόνο προτείνει την ανάθεση των δημοπρασιών των πλωτών μέσων, στις αντίστοιχες τελωνειακές υπηρεσίες, στις οποίες έχει ανατεθεί και το έργο της δημοπράτησης των τροχοφόρων μέσων κάτι που έχει σαν σκοπό την αποσυμφόρηση του μεγάλου όγκου των πλωτών, και την ταχύτερη δημοπράτησή τους.
Πηγή: thepaper.gr