Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές

Ήπια κέρδη κατέγραψαν στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με θετικό πρωταγωνιστή τις κατασκευάστριες τσιπ που βρήκαν στήριξη στις ενθαρρυντικές προβλέψεις για τις πωλήσεις στις ΗΠΑ. Αρνητικά επέδρασαν στο κλίμα οι βρετανικές μετοχές, καθώς οι traders αισθάνονται νευρικότητα για την υγεία της βρετανικής αγοράς real estate.

Money that the German customs agency Zoll seized during an anti-money laundering operation is displayed before the agency’s annual statistics news conference at the finance ministry in Berlin March 16, 2012. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY – Tags: BUSINESS)

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 398,74 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,7% στις 13.281,43 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο +0,02% και τις 5.494,83 μονάδες. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,3% στις 7.700,96 μονάδες, υπό την πίεση της ενισχυμένης στερλίνας.
Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 0,49%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,40%.
Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, αν και οι δομικές τιμές παρέμειναν αμετάβλητες για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 1,4% τον Δεκέμβριο από 1,5% τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο πληθωρισμός ήταν στο 1,1%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, παρέμεινε αμετάβλητος για τρίτο διαδοχικό μήνα στο 0,9%.
Τα στοιχεία έρχονται καθώς πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον τερματισμό του γιγαντιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας. Σε συνέντευξη στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung σήμερα ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann εκτιμά ότι θα ήταν η κατάλληλη προσέγγιση για την ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές ομολόγων.
Πηγή: capital.gr