1.Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Είναι η τρίτη συναυλία του θεματολογικού κύκλου «Ο άνθρωπος και η φύση» της ΚΟΑ, αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τον θάνατο του Κλωντ Ντεμπυσύ». Παρουσιάζονται έργα-σταθμοί του μουσικού ιμπρεσιονισμού με μαέστρο τον Ισπανό αρχιμουσικό που διευθύνει το «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου» του Ντεμπυσύ, συνεχίζει με το εκρηκτικό «Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα» του Ζακ Ιμπέρ με σολίστ την Μαγκαλί Μοσνιέ, και κορυφώνει με το έργο «Θάλασσα» που αποτελεί ορόσημο για το συνθετικό ύφος του Ντεμπυσύ. (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 23/3)
2.Στέφανος Κορκολής
Με αυξημένη ζήτηση – λόγω της πρόσφατης επιτυχίας της – αλλά και αρκετά ανανεωμένη, επιστρέφει στο «Half Note Jazz Club» (23-26/3) η παράσταση «Η μουσική είναι μία» του Στέφανου Κορκολή – με την Σοφία Μανουσάκη στο τραγούδι. Μέσα από μια διιστορική ανίχνευση της καλλιτεχνικής πορείας του δημοφιλούς πιανίστα και συνθέτη έρχονται και οι πρόσφατες εξαιρετικές μελοποιήσεις του στην ποίηση του Καβάφη – που θα ακουστούν εδώ για πρώτη φορά. (Half Note, 23-26/3)
3.Παύλος Παυλίδης
Μαζί με τους B-Movies, φυσικά, μας παρουσιάζει ένα δυναμικό πρόγραμμα με τραγούδια που ξεκινούν από την εποχή που δρούσαν τα Ξύλινα Σπαθιά και στη συνέχεια πάνε στην προσωπική του μουσική διαδρομή. Φυσικά, ανάμεσά τους, θα έχουν και καινούρια κομμάτια. Οι δε B-Movies, με ανανεωμένη κατά το ήμισυ μορφή, φροντίζουν να μας δίνουν πάντα και κάτι διαφορετικό στη σκηνική τους δράση. (Piraeus 117 Academy, 24/3)
4.Insomnium
Χωρίς να έχουν τη λάμψη άλλων ομόλογών τους, οι Φινλανδοί death metallers έχουν πετύχει να κινούνται σε υψηλά επίπεδα ποιότητας – με αποκορύφωμα το αριστουργηματικό “Winter’s Gate” του 2016. Στο πλαίσιο της προώθησης αυτού του άλμπουμ, οι Insomnium έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. (Piraeus 117 Academy, 25/3).
5.Laibach
Το post industrial σλοβενικό συγκρότημα έρχεται για άλλη μία φορά στη χώρα μας («Fuzz») αυτήν την Κυριακή 25/3, την ημέρα της εθνικής και θρησκευτικής μας επετείου, με το νέο τους συναυλιακό project «Also Sprach Zaratustra», το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Νίτσε. Έχοντας καλλιεργήσει το θρύλο τους εδώ και μερικές δεκαετίες, μέσα από την ανατροπή μιας σειράς από δεδομένα στην pop και τη rock καθεστηκυία τάξη, κι έχοντας εγκαθιδρύσει ένα δικό τους σύστημα αισθητικών αξιών με τη νέα σλοβενική τέχνη, η οποία έχει εξαπλωθεί πλέον στην Ευρώπη, οι Laibach προχωρούν με το δικό τους δημιουργικό τρόπο και κινούν ακόμη και την κοινωνική περιέργεια.
6.Θραξ Πανκc
Τρεις Θρακιώτες που χρησιμοποιούν γκάιντες, λύρες, νταούλια, πετάλια, αλλά και μεγάλες ποσότητες ενέργειας μαζί με ισχυρές δόσεις χιούμορ και δημιουργούν μια γλεντζέδικη μουσική όπου η παράδοση μπλέκεται με τον σκληρό ήχο. Αναμειγνύοντας συστατικά από μουσικές και κουλτούρες όλου του κόσμου, παίζουν μια ιδιαίτερη πανκοπανηγυροψυχεδέλεια που θα την ακούσουμε στο ΚΠΙΣΝ το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου.
7.Ηλίας Ανδριόπουλος
Τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» θα ακουστούν ανήμερα την 25η Μαρτίου στον Πολυχώρο Αλέκα (Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, Ζωγράφου). Ο Ηλίας Ανδριόπουλος ένας από τους ξεχωριστούς μας συνθέτες, έχει μαζί του σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι, δύο σπουδαίους ερμηνευτές. Ο κλασσικός Μανώλης Μητσιάς που έχει αφήσει έντονο το ερμηνευτικό του στίγμα στο τραγούδι μας και η Θεοδώρα Μπάκα που ανήκει στην νεότερη καλλιτεχνική γενιά και μας έρχεται με επιτυχημένη θητεία και διακρίσεις από το λυρικό τραγούδι. Εκτός από τα Γράμματα, θα υπάρξει και μία μουσική διαδρομή σε τραγούδια-σταθμούς του Ηλία Ανδριόπουλου. Με ελεύθερη είσοδο.
8.Μπάμπης Παπαδόπουλος
Ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος με το «Ακουστικό» του «Σετ» επιστρέφει στην πόλη μας και παίζει στο «Ίλιον plus». Δημιουργιικός μουσικός και ερευνητής του ήχου, με πλούσια ιστορία από τις Τρύπες ως τους Χειμερινούς Κολυμβητές, ο Μπάμπης και το σύνολο των εγχόρδων του πάντα κάτι καινούριο και καλό έχουν να μας δώσουν. Ως, γνωστόν, το σύνολο είναι οι Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), Τάσος Μισυρλής (τσέλο) με τον Τίτο Καργιωτάκης στην κονσόλα του ήχου. (Ίλιον Plus, 27/4)
9.Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Ανάμεσα στις νεώτερες φουρνιές μουσικών της ελληνικής jazz σκηνής μία προσωπικότητα που έχει ξεχωρίσει είναι αυτή του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου – που παίζει τρομπέτα και φλούγκελχορν. Μουσικός που ως οργανοπαίκτης έχει πάρει γραμμή από σύγχρονες μορφές της τρομπέτας όπως ο Markus Stockhausen ή ο Paolo Fresu – όμως έχει βρει τον δικό του δρόμο και δίνει μουσικές πολύ αξιόλογες. Σαφώς, φύσει και θέσει, θεωρείται πια ως μία ξεχωριστή δημιουργική μορφή στην ευρωπαϊκή jazz. Παίζει στο Half Note Jazz Club (28/3) με το γκρουπ του που συναποτελούν οι Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Μάρκος Χαϊδεμένος (πιάνο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς).
10.Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει δύο πτυχές της δημιουργικής του πορείας, μεταφέροντάς μας εκεί όπου η λέξη και η νότα γίνονται ένα. Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μουσική του για τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, για γυναικεία και ανδρική φωνή, ηθοποιό, δύο όμποε, κρουστά, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο τραγούδι, τέχνη ιερή όσο και παρεξηγημένη. Τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη αποδίδονται μέσα από μια νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση, για κιθάρα, φωνή, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Ο ίδιος βρίσκεται επί σκηνής σαν ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής. (Μέγαρο Μουσικής, 29-30/3)
Πηγή: athinorama.gr