Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 16 -17 Απριλίου θα διεξαχθεί το 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο με στόχο την υλοποίηση σειράς έργων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάταξης της χώρας. Όπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν η χώρα μας βγει από τα μνημόνια δεν θα πρέπει να γυρίσει σε όλα όσα την οδήγησαν στην χρεοκοπία. Θα πρέπει να έχει βρει το βηματισμό της και να έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις συνθήκες για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Στη βάση αυτής της στρατηγικής ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό των Περιφερειακών Συνεδρίων.
Πρόκειται για ένα πλήρες σχέδιο «ανοικοδόμησης» της χώρας το οποίο κινείται σε δυο επίπεδα σε οικονομικό και κοινωνικό και βάζει στο επίκεντρο την τοπική αυτοδιοίκηση. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής περνά μέσα από τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, στα οποία τον πρώτο ρόλο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς τους και η τοπική αυτοδιοίκηση. ‘Αλλωστε η πολυπληθής συμμετοχή των πολιτών σε αυτά δείχνουν πως η ίδια η κοινωνία επιθυμεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Με στόχο να αναδειχτούν τα πλεονέκτημα κάθε περιοχής και να περιοριστούν τα μειονεκτήματα η κυβέρνηση προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Με σωστό σχεδιασμό υποδομών, με οικονομικούς πόρους, προερχόμενους κυρίως από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με νομοθετικές παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις αλλά και με τη διασύνδεση εκπαίδευσης αγοράς εργασίας, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέες και σταθερές βάσεις όπως έχει διαφανεί στις εργασίες των 12 προηγούμενων Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων.
Ωστόσο η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να ανταποδίδει κομμάτι της στην κοινωνία, για αυτό τόσο οι εξαγγελίες όσο και τα έργα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων αφορούν και στον τομέα της υγείας, είτε με τη δημιουργία νέων δομών -εκεί που χρειάζονται- είτε με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν. Η ανάπτυξη μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Επικράτειας Χριστόφορος Βερναρδάκης, έχει δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο όπου «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων.
Οι πολιτικές, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βερναρδάκης, αφορούν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Στα έργα προς υλοποίηση, στις υποδομές, περιλαμβάνονται ακόμη και έργα που θα πάρει χρόνια να γίνουν, για παράδειγμα ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη. Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό %), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.
Και οι 509 πολιτικές -και όσες ακόμη προστεθούν από τα επόμενα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια- βρίσκονται στο καθημερινό «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, το γραφείο του οποίου είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με ένα σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε υπουργείο, που εκτελεί και εποπτεύει το αντίστοιχο έργο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ