“Ρέκβιεμ” στο Μέγαρο, ρεμπέτικα στην ΕΣΗΕΜ-Θ και ρωσικό τσέλο στο ΚΜΣΤ

Το “Ρέκβιεμ” του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το συγκλονιστικό κύκνειο άσμα του μεγαλοφυούς συνθέτη, που γύρω του έχει χτιστεί ένας μύθος λόγω της αξίας του, αλλά και του μυστηρίου της δημιουργίας του, παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Πασχαλινής συναυλίας της.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, το τελευταίο μέρος της τριλογίας “Ελεγείες στα οράματα 7 αγγέλων” του Μιχάλη Οικονόμου, που διευθύνει τη συναυλία, καθώς και την “Ταφή” του Δημήτρη Μητρόπουλου, που σύμφωνα με τον δημιουργό της δεν αποτελεί παρά “μια προσευχή, ένα θρήνο που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής για κείνον που υπέφερε για μας, για κείνον που όλοι πρέπει ν’ αγαπούν και να λατρεύουν!”.
Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Μιχάλης Οικονόμου, σοπράνο ειναι η Σιρανούς Τσαλικιάν, μέτζο η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, τενόρος ο Γιάννης Χριστόπουλος και μπάσος ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης.
Η συναυλία θα δοθεί την Κυριακή, 1 Απριλίου 2018, στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (τιμές εισιτηρίων: πλατεία 15 ευρώ, εξώστης 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ).
-Τη Μεγάλη Τετάρτη (4/4), η Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει και στην Κέρκυρα το συγκλονιστικό “Ρέκβιεμ” του Μότσαρτ, καθώς και έργα Τσαϊκόφσκι και Πολυκράτη, με τους ίδιους συντελεστές και τη Χορωδία San Giacomo Κέρκυρας. Η συναυλία είναι μία συνεργασία της Κ.Ο.Θ. με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Κέρκυρας και πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.
Το πρόγραμμα στη συναυλία της Κέρκυρας περιλαμβάνει τα έργα: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Ave Verum Corpus, Κ. 618, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1756-1791): Ελεγεία (γ’ μέρος) από τη “Σερενάτα εγχόρδων σε ντο μείζονα”, έργο 48′, Θεμιστοκλής Πολυκράτης (1863-1926): “Τροπάριο Κασσιανής της Μοναχής” για χορωδία και έγχορδα (ενορχήστρωση: Σπύρος Μαυρόπουλος) και Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): “Requiem Mass” σε ρε ελάσσονα, K. 626
Οι τιμές εισιτηρίων είναι 10 και 8 ευρώ (πλατεία και εξώστης αντίστοιχα).
-Δύο μουσικές βραδιές, με θέμα “Ρεμπέτικο και Νεολαία”, οργανώνει το Μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στις 30 και 31 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 5, στη Θεσσαλονίκη.
Με αφορμή την πρόσφατη εισαγωγή του ρεμπέτικου στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης εντόπισαν πηγές νεανικής δημιουργίας, όπου διδάσκεται το συγκεκριμένο μουσικό είδος, καλλιεργείται το “νέο αίμα” που περνά με ενθουσιασμό στο είδος του ρεμπέτικου.
Τις ερμηνείες των συνολικά 38 ρεμπέτικων τραγουδιών ανέλαβαν τρία μουσικά σχήματα. Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 20.30, η μπάντα του μουσικού σχολείου της Πυλαίας και κατόπιν του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 20.30, θα παίξει η ορχήστρα του μουσικού σχολείου της Καβάλας. Θα προλογίσει ο θεωρητικός του ρεμπέτικου Πάνος Σαββόπουλος και θα συμμετάσχει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
-Δύο διακεκριμένοι Θεσσαλονικείς μουσικοί, οι Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και ο Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), εμφανίζονται το βράδυ της Μ. Δευτέρας (στις 20.00) σε μια ξεχωριστή συναυλία στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Συγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, ανάμεσα στα έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη.
Στη συναυλία για βιολοντσέλο και πιάνο, με τίτλο “Το Ρωσικό Τσέλο”, θα παρουσιάσουν συνθέσεις δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της ρωσικής μουσικής του 20ού αιώνα, του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975), οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά, μέσα από τις δημιουργίες τους, στον εμπλουτισμό της ευρωπαϊκής μουσικής ιστορίας.
Τα εισιτήρια κοτίζουν 12 ευρώ και για τη συναυλία συστήνεται από τους διοργανωτές η προκράτηση θέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ