- Εκκλησίες στο κέντρο για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα
Ο Άγιος Γεώργιος ο Καρύκης (ή Καρύτσης), που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, φιλοξενεί μια δημοφιλέστατη ανδρική πολυφωνική (τετράφωνη) χορωδία που λειτουργεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και ψέλνει κατά τη δυτική τεχνοτροπία. Σήμερα, αποτελείται από μια παρέα περίπου 35 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους εθελοντών, με μουσικές σπουδές, και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα δίνει ξεχωριστό χρώμα στη μουντή πρωτεύουσα, συμβάλλοντας στην ψυχική ανάταση των πιστών, που γεμίζουν κάθε απόγευμα ασφυκτικά την εκκλησία. Λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται η Αγία Ειρήνη της Αιόλου, η πρώτη μητρόπολη της Αθήνας, μέχρι το 1864, που χτίστηκε το 1845 σε σχέδιο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Αξίζει να την επισκεφθείτε, εάν περνάτε τις ημέρες του Πάσχα στην Αθήνα, καθώς τα πάθη του Χριστού ιστορεί με βυζαντινά ηχοχρώματα η φημισμένη (κατά πολλούς η πλέον καλλίφωνη) χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ενός από τους κορυφαίους δασκάλους βυζαντινής μουσικής.
- Κυνήγι πασχαλινού θησαυρού στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Συνεχίζοντας κάθε μέρα το πασχαλινό πρόγραμμα με θρησκευτικές τζαζ συνθέσεις και μελοποιημένο Ρίτσο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δίνει ραντεβού με μικρούς και μεγάλους ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο. Στις 11 το πρωί, παιδιά και γονείς μεταμορφώνονται σε ντετέκτιβ, φτιάχνουν ομάδες και αναζητούν παρέα τον κρυμμένο πασχαλινό θησαυρό μέσα στις εκτάσεις του Πάρκου, απολαμβάνοντας την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα με μπόλικη διάθεση ανακάλυψης και παιχνιδιού.
Είσοδος ελεύθερη
- All day βόλτα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μια ολοκληρωμένη βόλτα για τις διακοπές του Πάσχα προσφέρει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321-3). Ξεκινώντας από τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα» (μέχρι 15/4), περιηγηθείτε στα εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Στο πωλητήριο του μουσείου θα βρείτε ανοιξιάτικα είδη για το σπίτι, κεραμικά, χειροποίητα αντικείμενα και κοσμήματα αλλά και πολλές προτάσεις για πασχαλινά δώρα, ανάμεσά τους και το σήμα κατατεθέν του Cycladic Shop, τις λαμπάδες εμπνευσμένες από κυκλαδικά ειδώλια. Ολοκληρώστε τη βόλτα στο πανέμορφο «Cycladic Café» και απολαύστε ροφήματα και μεσογειακές γεύσεις δίπλα στα φυτά που φτάνουν μέχρι το εντυπωσιακό σκέπαστρο-γλυπτό της οροφής.
- Κατάνυξη στην Πλάκα
Κρυμμένες μέσα στα καλντερίμια της Πλάκας, βρίσκονται αρκετές εκκλησίες που εθιμοτυπικά συναντιούνται στην πένθιμη περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής: οι Άγιοι Ανάργυροι στα Αναφιώτικα –εκεί που πριν από αρκετά χρόνια βρισκόταν ο ναός της θεάς Αφροδίτης–, η Παναγία της Γρηγορούσας, ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παντανάσσης, ο Άγιος Νικόλαος του Ραγκαβά, η Αγία Αικατερίνη. Το βράδυ της Ανάστασης είναι το πρώτο σημείο της Αθήνας που φωτίζεται από το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και η ατμόσφαιρα της ανάστασης πλημμυρίζει τα πλακόστρωτα στενά, τόσο εντός αλλά και εκτός των Αθηνών.
- Περιφορά στο φως της μέρας
Ο μεσημεριανός Επιτάφιος της Μονής Καισαριανής που βγαίνει στολισμένος από το μεσαιωνικό μοναστήρι κρατά σταθερά το ραντεβού του με του Αθηναίους, από τα χρόνια της Κατοχής. Είτε έρθετε ως εδώ με ποδήλατο είτε πεζοί, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συνδυάσετε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό με μια εκδρομή στην ανοιξιάτικη αττική φύση.
- Πολυπολιτισμική Ανάσταση στο κέντρο της πόλης
Πλάι σε έναν ορθόδοξο ναό, στο Πολύγωνο, βρίσκεται το μοναδικό αιθιοπικό εκκλησάκι των Αθηνών (Μπόχαλη 12) και συγκεντρώνει σε κάθε τελετή τους ορθόδοξους από την αφρικανική χώρα για πάνω από μία εικοσαετία. Από τις 8 το απόγευμα, οι λευκοντυμένοι πιστοί υμνούν και χορεύουν στον ρυθμό των κρουστών σε ένα τελετουργικό γλέντι που κρατά μέχρι πρωίας και αποπνέει ένντονο εσάνς μυστικισμού. Από την άλλη, η Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών (Σουρή 1) φυλάσσει εδώ και αιώνες το αυθεντικό θρησκευτικό τελετουργικό το Μ. Σάββατο, ψέλνοντας στα ρωσικά. Οι πιστοί καταφθάνουν με καλάθια γεμάτα με πασχαλινά εδέσματα για να τα διαβάσει ο ιερέας, ενώ οι εικόνες του ναού στολίζονται με υφάσματα καθ’ όλη τη Μεγάλη εβδομάδα. Τέλος, μία από τις αρμένικες εκκλησίες των Αθηνών βρίσκεται στο Ψυρρή (Τυρναβίτου), δίνοντας από νωρίς ραντεβού το Μ. Σάββατο, στις 9 μ.μ.
- Αναστάσιμες καμπάνες με πανοραμική θέα
Μπορεί το υψόμετρο των 300 περίπου μέτρων του Λυκαβηττού να αποθαρρύνει μερικούς από τη γνωστή-άγνωστη ανάβαση στο κέντρο της πόλης, όμως η εμπειρία της Ανάστασης στις δύο εκκλησίες του λόφου ανταμείβει τον κάθε επισκέπτη. Από τη μία ο αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής Αϊ-Γιώργης στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία και από την άλλη το άγνωστο εκκλησάκι των Αγίων Ισίδωρων βασιλικού ρυθμού, κολλημένο στη δυτική πλευρά του βράχου, προσφέρουν την ιδανική θέα στην Αθήνα, με τον ουρανό της να γεμίζει από πολύχρωμα βεγγαλικά την ώρα της Ανάστασης.
- Το Άγιο Φως στο Μετόχι
Ο ναός των Αγίων Αναργύρων ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, βρίσκεται στα Αναφιώτικα στην Πλάκα και χτίστηκε τον 17ο αιώνα πάνω σε αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Είτε πιστεύετε είτε όχι, αξίζει τουλάχιστον μια φορά να παρακολουθήσετε, μόνο και μόνο για τη μυστηριακή της ατμόσφαιρα, την άφιξη του Αγίου Φωτός στο Μετόχι, στον πρώτο ναό που φτάνει το Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης, προτού διανεμηθεί σε όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες της Ελλάδας. Σημειωτέον ότι στην αυλή του ναού μπορεί να δει κανείς αρκετά αρχαία κατάλοιπα της περιοχής, μια σειρά κελιά της παλιάς γυναικείας μονής που στεγαζόταν εκεί, και ένα πηγάδι με υπόγεια σήραγγα, που λέγεται ότι επικοινωνούσε με τα πηγάδια και τις σήραγγες άλλων σπιτιών της περιοχής. Εκεί διατηρείται επίσης και ένα από τα παλαιά δημοτικά φανάρια του γκαζιού που φώτιζαν άλλοτε τα αθηναϊκά δρομάκια.