Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας στον «Δία» της Ν. Μηχανιώνας

Τη δημιουργία «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας» σχεδιάζει ο δήμος Θερμαϊκού, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής, η οποία έχει συνδέσει άρρηκτα την επιβίωση και την ανάπτυξή της με τη θάλασσα. Το Μουσείο πρόκειται να στεγαστεί στο εγκαταλελειμμένο, σήμερα, δημοτικό κτήριο «Δίας», επιφάνειας περίπου 1.800 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μηχανιώνας, σε γειτνίαση με την ιστορική προβλήτα του οικισμού.Εντός των επόμενων ημερών η δημοτική αρχή θα καταθέσει τον φάκελο με την πρόταση για την ένταξή της για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Το έργο κοστολογείται στα 2,5 εκατ. ευρώ και, εφόσον εγκριθεί, μέσα σε δύο χρόνια το Μουσείο αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά. «Ο δήμος έχει τον μεγαλύτερο στόλο στη μέση αλιεία, ενώ το λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας είναι το μόνο που διαθέτει τα αλιεύματά του στην τοπική Ιχθυόσκαλα. Ένα τέτοιο Μουσείο λείπει όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά γενικά από τη χώρα», τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης.Είναι χαρακτηιστικό ότι στη Νέα Μηχανιώνα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της δημοτικής αρχής, απασχολείται στην αλιεία το 60- 65% του πληθυσμού, ενώ η αλιεία συνεισφέρει το 70% των συνολικών εσόδων στην τοπική οικονομία. Το κτήριο «Δίας» ήταν ένα επιβλητικό κτήριο λόγω του μεγέθους και της μορφολογίας του. Πρόκειται για έναν τριώροφο κτίσμα συνολικού εμβαδού 1.794,00 τ.μ., το οποίο δέσποζε κονά στην ιστορική προβλήτα του οικισμού.
Όπως σημειώνεται στην πρόταση που θα κατεθέσει η δημοτική αρχή στο υπουργείο Ανάπτυξης, «το αίτημα από πλευράς πολιτών και δημοτικών αρχών για την συλλογή, προστασία και ανάδειξη της ναυτικής και αλιευτικής κληρονομιάς της κοινότητας, την προστασία και έκθεση του θαλάσσιου πλούτου, είναι διαρκές και επιτακτικό, σε μια προσπάθεια πολιτιστικής και τουριστικής ανάδειξης της ταυτότητας της Νέας Μηχανιώνας».
Το Δεκέμβριο του 2015, συντάχθηκε και κατατέθηκε στον δήμο Θερμαϊκού, πρόταση για την ίδρυση ενός «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θάλασσας», από τετραμελή ομάδα επιστημόνων και ερευνητών.
Σύμφωνα με αυτήν, η ύπαρξη πληρέστατων και πλουσιότατων συλλογών, όπως αυτή των «Οστράκων της Μεσογείου» του Δρ Θανάση Μανούση, των «Απολιθωμάτων και Ορυκτών» του διακεκριμένου φυσιοδίφη Νίκου Μπαχαρίδη, μπορεί να προάγει το αίτημα για ένα μουσείο της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Νέα Μηχανιώνας σε ένα υπερτοπικό και πανελλήνιας εμβέλειας πλαίσιο.
Η μεγαλύτερη και ογκωδέστερη συλλογή, εκ των τεσσάρων συλλογών, είναι η συλλογή «Απολιθωμάτων και Ορυκτών» του διακεκριμένου, και γνωστού στην επιστημονική κοινότητας της Θεσσαλονίκης, φυσιοδίφη Νίκου Μπαχαρίδη, η οποία αριθμεί μερικές χιλιάδες απολιθωμάτων θαλάσσιων οργανισμών όλων των γεωλογικών περιόδων, προερχόμενων κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι τρεις άλλες συλλογές είναι των κ.κ. Δ. Μάνιου και Θ. Μανούση, η οποία αριθμεί μερικές χιλιάδες αρτίγονα, σημερινά δηλαδή, άτομα μαλακίων που ανήκουν σε 1200 περίπου είδη της Ελληνικής θαλάσσιας πανίδας και της Σ. Μητσούδη. Οι συλλογές αυτές θα φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους.
Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις, θα υπάρχουν στο Μουσείο και περιοδικές, ενώ οι εγκαταστάσεις του θα μπορούν να υποστηρίξουν εργαστηριακές έρευνες και να φέρουν σε επαφή ερευνητές. Στις εγκαταστάσεις του μουσείου θα λειτουργήσει παράλληλα και αναψυκτήριο.
Η ίδρυση και λειτουργία ενός Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας με υπερτοπική σημασία θα προωθήσει την έρευνα της φυσικής κληρονομιάς, θα ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής μας κληρονομιάς, καθώς και θα προωθήσει την έρευνα για τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου.
Παράλληλα, θα συμβάλλει στην προώθηση της ιδιαίτερης ταυτότητας της κοινότητας για τη σχέση της με την θάλασσα, θα διασώσει και θα αναδείξει την τοπική ναυτική και αλιευτική παράδοση ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του οικισμού. Όπως επισημαίνεται, θα δημιουργηθεί ένας σταθερός πόλος για την οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: voria.gr