Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μετά το τέλος του προγράμματος έδωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), Ράνια Αικατερινάρη, συμπληρώνοντας πως περιμένει από τις κρατικές εταιρείες να υποβάλουν επιχειρησιακά σχέδια έως τον Απρίλιο, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
«Η Ελλάδα δεσμεύεται να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές. Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω οποιονδήποτε κίνδυνο σήμερα», απάντησε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΠ, όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν υπάρχει κίνδυνος για τις ιδιωτικοποιήσεις τους επόμενους μήνες και μετά τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.
Όπως προσθέτει το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της να αντλήσει 3 δισ. ευρώ έως το 2019 από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα τη διαδικασία πώλησης ποσοστών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως τον Ιούνιο να ολοκληρώσει την ενοικίαση μίας μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης, την πώληση της ΔΕΣΦΑ (του διαχειριστή φυσικού αερίου) και την έναρξη της διαδικασίας πώλησης ή την τιτλοποίηση ποσοστού της ΔΕΗ και αργότερα να πουλήσει μειοψηφικά ποσοστά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ.
«Το ήμισυ των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προορίζονται για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ενώ τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν πάλι σε κρατικές εταιρείες και σε επενδύσεις για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας», επισήμανε η κ. Αικατερινάρη, προσθέτοντας ότι η ΕΕΣΠ επιδιώκει επίσης να βελτιώσει την κεφαλαιακή διάρθρωση των εταιρειών που εποπτεύει στα επόμενα δύο χρόνια, πριν τις αναδιαρθρώσει σε διάστημα τριών έως πέντε ετών.
«Μία πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική υποθέτει ότι θα έχουν λυθεί κάποια από τα καυτά προβλήματα… που οφείλονται επίσης στην ελληνική κρίση, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η καλύτερη διαχείριση πόρων και η αντιμετώπιση των θεμάτων σχετικά με την είσπραξη λογαριασμών», δήλωσε η επικεφαλής του Υπερταμείου, σημειώνοντας ότι η Εταιρεία έχει αρχίσει να δίνει κατευθυντήριες γραμμές στις κρατικές εταιρείες που εποπτεύει, οι οποίες είναι ξεχωριστές για κάθε εταιρεία και «όχι ευσεβείς πόθοι», όπως είπε, ζητώντας από αυτές να υποβάλουν επιχειρησιακά σχέδια έως τον Απρίλιο για να γίνουν βιώσιμες, πιο αποδοτικές και ανταγωνιστικές.
Πηγή: tovima.gr