Μία δεύτερη ανάγνωση των όσων εξελίχθηκαν χθες και προχθές στον Πειραιά με τούς ακτοπλόους να έχουν γίνει «μαλλιά κουβάρια» για τα δρομολόγια στην ακτοπλοΐα θα μπορούσε να αποκαλύψει εκ νέου το έλλειμμα στην λιμενική πολιτική και πολύ περισσότερο το έλλειμμα σε λιμενικές υποδομές. Και βέβαια το θέμα του Αθηνιού και του υποτυπώδους λιμένα της Σαντορίνης, δηλαδή ενός νησιού, που κάθε καλοκαίρι «βουλιάζει» από τουρίστες που μεταφέρονται είτε με τα ακτοπλοϊκά είτε με κρουαζιερόπλοια δεν είναι καινούργιο. Χρονολογείται από δεκαετιών γεγονός που αποκαλύπτει το έλλειμμα στη λιμενική πολιτική αλλά και την αδυναμία των συναρμόδιων υπουργείων να προχωρήσουν, κάτω από την πίεση διαφόρων τοπικών φορέων και μη, στην ανάπτυξη ενός «κανονικού» λιμανιού. Χθες όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ του ΑΠΕ για τα διαδραματισμένα της «κόντρας» των ακτοπλόων, «το συγκεκριμένο λιμάνι, σημείωσε ο υπουργός, έχει υποστεί ρήγμα, έχει μία μόνο προβλήτα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει δύο πλοία ταυτόχρονα. Ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας με σημερινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι απεστάλη στο νησί τεχνικό κλιμάκιο, ώστε να προσδιοριστεί το πρόβλημα και να βρεθεί λύση. Τονίζει επίσης ότι ακολούθησαν συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και εκπροσώπους της εταιρείας όπου αποφασίστηκε να εκδοθεί πρώτα η τεχνική έκθεση για το λιμάνι της Σαντορίνης και στη συνέχεια να αναζητηθεί λύση για το θέμα των δρομολογίων».
Σχεδόν ένα μήνα προ του Πάσχα και της έναρξης του κατάπλου κρουαζιερόπλοιων, και χάρη στην «κόντρα» των ακτοπλόων, το υπουργείο «ανακαλύπτει» ότι το λιμάνι έχει υποστεί ρήγμα (από υποσκαφές που είναι η βασική αιτία) και δεν μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα δύο πλοία… Πρόβλημα που ήταν γνωστό…
Να σημειωθεί τέλος ότι η Ένωση Πλοιάρχων σε ετήσιες εκθέσεις της συμπεριλαμβάνει τις αδυναμίες των νησιωτικών λιμένων όπως τις αντιλαμβάνονται στην πράξη οι πλοίαρχοι των ακτοπλοϊκών πλοίων οι οποίες και θα έπρεπε να αποτελούν σημείο αναφοράς την λιμενικής πολιτικής για την διόρθωση των κακώς κείμενων.